Wikkeldeken: een tutorial en wat meer info

Een paar dagen geleden liet ik jullie Eli zijn wikkeldekentje zien. Blijkbaar staat het patroon niet meer online. Omdat ik het nog op pc heb staan stelde ik voor het door te sturen naar wie het wil.

En toen werd ik overspoeld! Ik heb momenteel het patroontje al een stuk of 70 keer doorgestuurd. Ik heb zelfs zoveel bestanden doorgestuurd dat Facebook me nu als spammer ziet en ik heb tijdelijk geblokkeerd.
Momenteel ben ik het even kwijt: op wie heb ik al gereageerd, wie niet. Ik ben even de draad kwijt.

Ondertussen krijg ik ook de vraag naar een beetje meer uitleg. Dus daarom geef ik jullie hier een beetje meer info!

Praktische info


Belangrijk: dit is geen patroontje dat door mij gemaakt is! Het is origineel uit een Knippie baby van 2008! Ik heb enkel het patroon op mijn pc staan en wil een beetje meer uitleg geven over hoe je het dekentje maakt zonder biais.

De patronen vind je hier: patroon 0-4maanden  en patroon 5-9maanden 

De patronen staan opgeslagen in dropbox. Je kan je makkelijk registreren en zo de patroontjes afdrukken.

De stoffen: je kan het dekentje maken uit veel verschillende stoffen. Voor de buitenstof gebruikte ik al katoen en tricot. De binnenkant maakte ik al uit sweaterstof en teddyfleece. Alles kan, zolang het maar zacht en babyproof is.

Naadwaarde is niet inbegrepen in het patroon. Je tekent dus best overal 1 cm bij.

Het dekentje heeft onderaan 2 beentjes waardoor je het overal kan gebruiken. Ook de autostoel en de relax dus!

Tutorial


Helaas zijn mijn 2 dekentjes al af en  geen tijd meer om er nog een te maken. Geen tutorial met foto’s hierdoor. Maar ik hoop dat jullie er toch aan uit kunnen.

Te knippen uit buitenstof: 

 • 1 keer het patroon in zijn geheel
 • 1 keer een kapje
 • 1 keer de beentjes
 • 4 keer lusjes (Ik kies ervoor niet te werken met de binnenstof voor de lussen, aangezien die vaak dikker is)
 • optioneel: 2 oortjes (niet bij het patroon)

Te knippen uit binnenstof 

 • 1 keer het patroon in zijn geheel
 • 1 keer een kapje
 • 1 keer de beentjes
 • optioneel 2 oortjes

Als jullie volgende instructies kunnen volgens zal jullie dekentje er zo uitzien:

 

Opnieuw vermeld ik dat dit niet mijn patroontje is. Ik werkte het uit volgens volgende stappen (geen idee of dit de juiste zijn maar zo werkt het voor mij)
Ik vernoem de stappen kort, hopelijk is het zo een beetje duidelijk.

 1. leg de kapjes met goede kanten op elkaar. Stik de onderkant. Keer om en strijk. (Je kan eventueel een topstitch geven)
 2. Leg de beenstukken met goede kanten op elkaar. Stik de bovenkant. Keer om en strijk (opnieuw optioneel een topstitch)
 3. bevestig de velco aan 2 lussen. (Je hebt velcro om te strijken maar ik weet uit ervaring dat velcro opnaaien het stevigste is)
 4. Leg de lussen met goede kanten op elkaar (zorg ervoor dat je steeds een niet velcro met een velcro lus samenneemt). Stik alles behalve het korte recht stukje. Keer om en strijk. (optioneel topstitch) plooi de open kant een beetje naar binnen en strijk.
 5. Bevestig het benenstuk, het kapje en de lussen die je hebt gemaakt aan het hele stuk uit binnenstof. Je legt de stukken er eigenlijk gewoon op en naait vast waar moet.
 6. Maak de velcro vast op het binnenstofstuk en buitenstofstuk. (Even logisch nadenken over waar alles moet komen 🙂 )
 7. Leg het gehele buitenstofstuk en het binnenstofstuk (met je aangenaaide stukken) met goede kanten op elkaar . Stik vast maar laat een keergat. Keer heel het dekentje door het gat.
 8. Strijk en naai het keergat dicht.

Voila! Nu zou je het dekentje moeten hebben!

 

Veel succes!

 

 

Wat je ook kan interesseren:

7 reacties

 1. Goede morgen,

  Wat een leuk patroon! Zou u mij het patroon kunnen doorsturen? Ben al aan het zoeken geweest maar kan het niet vinden. Alvast bedankt.

 2. Hey,

  Echt heel erg leuk! Ik zou dit dekentje graag maken voor een vriendin.
  Zou je het zien zitten om het patroontje door te mailen?

 3. Hi ik ga m vast maken als het lukt het patroon uit dropbox te krijgen, dank voor het delen. Ik begrijp alleen (nu nog) niet waarvoor de lusjes zijn, kun je mij dat vertellen?

  1. Op de laatste 2 foto’s kan je de lussen zien. Je doet de beentjes erin , dan het binnendeken naar boven en dan kleef je de lusjes toe. Zo blijft het binnenste dekentje goed naar boven zitten. Zeker als ze wat groter zijn stampen ze het anders los 🙂
   Ik weet niet of dit een beetje duidelijk is. veel succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.