Van blogger naar WordPress

Onlangs maakte ik de grote overstap. Ik ging van Blogger naar WordPress.

Er kwamen wel wat vragen over het hoe en waarom. Dringend tijd dus om hier wat meer over te vertellen.

 

Waarom de verandering? 


Toen ik begon te bloggen had ik enorm weinig nagedacht. De eerste beste naam, een layout die gemakkelijk was en blogger omdat ik dat het eerste tegenkwam. Het was trouwens ook gratis, ik wou nog niet te veel geld steken in het uittesten van een nieuwe hobby.

Nu zijn we een lange tijd later. Ik weet dat bloggen iets voor mij is. Een blijvende hobby. Ik heb er dus geen probleem meer mee om er een centje voor te laten! Ik wou graag een iets professionelere look en dat vond ik bij WordPress. Ik hoorde het van iedereen: WordPress en een eigen domein geven veel meer mogelijkheden. Tijd voor de volgende stap dacht ik.

Hoe heb ik het aangepakt? 


Van computers weet ik weinig. Over eigen hostings enzo op het internet nog veel minder. Alles was chinees. Dus heb ik niet veel tijd gestoken in het aanleren van alles. Mijn tijd ging naar het zoeken van goede tutorials die alles van top tot teen uitleggen. Ik deel ze graag met jullie zodat jullie minder lang op zoek moeten.

Heel veel info vond ik op de site van verbeelding. De toffe Kathleen legt alles zeer duidelijk (in gewone mensentaal dus) uit. Ze giet haar lessen ook nog eens in een mooi kleedje dus leuk om te lezen. En het grootste deel van haar tutorials zijn gratis!

 • Ik koos voor een nieuw logo te ontwerpen. Hiervoor gebruikte ik picmonkey en deze tutorial. 
 • Voor de overstap van Blogger naar WordPress vond ik deze fantastische uitleg.
 • Alle uitleg over eigen hostings, het opstellen van WordPress, themes en plugins vind je ook in haar cursus WordPress voor beginners.

Verder vond ik veel praktische tips in het WordPress for Dummies boek 🙂 Klinkt stom maar het was enorm handig. Per onderdeel staat uitgelegd welke instellingen goed zijn. Alles opstarten ging hierdoor ontzettend vlot.

img_5674

De voordelen


 • Ik weet niet of jullie het ook vinden maar ik vind mijn blog er veel beter uitzien. Helemaal mijn ding. Ik werk nu met vaste kleuren en een houvast. Minder chaos dus.
 • Alles lijkt mogelijk bij WordPress 🙂 Tot hiertoe heb ik al verschillende leuke plugins gevonden. En ik weet dat dit nog maar het topje van de ijsberg is!
 • Sinds ik mijn eigen domein heb, krijg ik ineens vraagjes, mails om samenwerkingetjes. Of uitnodigingen voor openingen. Ze hebben me plots gevonden :-). Nog niet veel hoor en dat is ook niet het doel. Maar wel leuk.
 • Bloglovin volgers (wat bij mij de grootste groep is) kun je zonder probleem overzetten. Hen raak je dus zeker niet kwijt!

De nadelen

 • Er kruipt wel wat tijd in om alles op orde te krijgen. Maar het viel beter mee dan verwacht. Ik vond het beginnen met een schone lei eigenlijk gemakkelijker dan het steeds blijven verwerken van mijn oude site. Toch is het hebben van een aantal dagen/uren ongestoorde PC tijd een must.
 • Sinds mijn nieuwe site ben ik toch pageviews verloren. Dit zie ik duidelijk aan mijn google analytics resultaten. Ik heb toch gemiddeld een 300tal views minder per bericht op deze site.
 • Mijn nieuwe site wordt door Facebook ook nog als nieuw gezien. Een link van mijn oude site had bij google een vrij hoge ranking. Het werd dus aan vele mensen getoond. 1 keer mijn bericht delen was ongeveer 400 extra views. Mijn nieuwe site wordt aan minder mensen getoond. 1 keer delen is 60extra views ongeveer. Toch een groot verschil. Ik weet wel niet of ik dit alles aan mijn nieuwe site kan wijten. Ik vang af en toe op dat iedereen een groot facebook verschil opmerkt. Iemand een idee hoe dit allemaal komt? 🙂

 

Voila, Hier mijn uitleg over hoe ik het heb aangepakt.

Ondanks het verlies in pageviews ben ik super content met de overstap. Ik had het al veel eerder moeten doen.

Mijn advies: doe het zo snel mogelijk! Zodra je zeker weet dat bloggen een blijvende hobby is en een centje waard is :-)! Zo verlies je niet te veel views en kost het je minder tijd om alles over te zetten!

Doen dus! Via de hulp van Kathleen is het zonder al te veel stress zo verzorgd!

Wat je ook kan interesseren:

7 reacties

 1. Die hele cursus van Kathleen heeft mij ook enorm geholpen. Ik heb gewoon netjes gedaan wat zij heeft geschreven en alles verliep vlot.

  Ondertussen blog ik nu een paar maanden op WordPress en het enige waar ik spijt van heb, is dat ik niet vroeger de overstap heb gemaakt.

  Je blog ziet er trouwens erg leuk uit! Helemaal top!

 2. Ik ging iets meer dan een jaar geleden over. Ik betaal alleen voor mijn naam nog niet voor de lay-out van de blog. Ik hou het toch nog wat low-budget. Toen ik 5 jaar geleden begon met bloggen, ja vandaag is het mijn blogverjaardag (zie give-away op de blog), kende ik alleen blogger. En heel herkenbaar : ook gestart zonder veel nadenken qua naam enz. Heb er ook al aan gedacht om mijn naam te veranderen maar mijn volgers zijn het niet met mij eens. Ze willen de naam behouden. De naam zegt allang niet meer waarover ik blog alleen de laatste twee woorden dan : Koekje Haakje Maak Je. Jouw blog ziet er heel leuk uit !

 3. Ik vind het helemaal geslaagd, ben ook een fan van je nieuwe lay-out!
  Ik vermoed dat je door de overstap nu even een pruttelende nieuwe start hebt maar dat alles binnenkort pijlsnel weer de hoogte in schiet 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.