Sponsen shortje: tutorial en patroon

Niets maakt een baby poep zo schattig als een sponsen shortje.

Nostalgie of gewoon enorm cool? Maakt niet uit, ik vind ze fantastisch! Zie dat poepeke!

IMG_4911

Ik tekende een eigen patroontje en maakte 2 versies. Blijkbaar is er wel wat vraag naar dit patroontje dus ik geef het hier mee! Gratis en voor niets!

Gewoon omdat het zonnetje schijnt! Of omdat ik hoop dat het schijnt!

Het patroon


Het patroontje vind je hier:

Maat 68/74

Maat 80/86

Druk het zeker in 100% af. Je kan de maten controleren aan het testkadertje. Dan is het enkel nog de 2 delen aan elkaar kleven!

Het kan zijn dat je bij dropbox enkel 1 foto krijgt te zien. Als je de foto sluit krijg je het hele lijstje en alle patroontstukjes. Heb je geen dropbox, geen probleem. Geef me even via reactie of mail je e-mailadres en ik stuur het je op!

Ik maakte enkel maat 68-74 en maat 80-86.

Ik probeer steeds te werken aan grotere maten! Die kan ik zelf niet testen dus iemand die een groter maatje wil testen en een baby ter beschikking heeft om te passen?

Ik kreeg het patroontje niet professioneel in document wegens extreem tijd te kort. (Ik wil het nog af hebben voor de zomer voorbij is) Dus old school met pen en papier getekend. Mijn excuses hiervoor! Het is voor het eerst dat ik een patroontje toevoeg dus als het niet goed loopt, of ongemakkelijk werkt, laat het me dan zeker even weten!

In het patroon is 1 cm naadwaarde inbegrepen!

IMG_4910

 

De tutorial


Ik ga proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen zodat het voor iedereen haalbaar moet zijn. Het is niet moeilijk!

Als er vragen zijn: contacteer me gerust!

Benodigdheden:

 • Een stukje spons stof, Nicky Velours, sweater,… kunnen ook ideaal dienst doen. Met een 50 cm kom je zeker toe.
 • Rekker: Je kan de lengte best aanpassen aan de buik van je kleintje. Ik nam cm. Ik gebruik ook een heel soepele rekker, zodat hij niet te lastig zit aan het buikje.
 • Overlock (of naaimachine), garen, schaar,… De gebruikelijke naaispulletjes.

Algemeen:

Ik naai verschillende naden vast met mijn overlock (4draads). Zo zijn de naden rekbaar en mooi afgewerkt. Heb je dit niet kan je het perfect met je naaimachine. Werk dan met een kleine zigzagsteek (0,5), zodat de naad een beetje rek heeft. Werk de zijkanten af met een grotere zigzag om pluisjes tegen te gaan.

Stap 1:

Het knippen van de stof: Knip het patroon 2 keer uit je stof. Zie dat je 1 keer in spiegelbeeld knipt.

spons 1Stap 2:

Leg de 2 delen met goede kanten op elkaar. Speld de boog vast en overlock vast op 1 cm.

spons 2

Stap 3:

Leg de naden die je net gestikt hebt op elkaar. Onderaan speld je dit vast. Je krijgt dan een klein boogje, speld dit vast. Zo creëer je 2 pijpjes. overlock vast op 1cm.spons 3

Stap 4:

Overlock de bovenkant en de pijpjes.

Plooi de bovenkant 4 cm naar onder. Stik vast op 3,5 cm (Stik dus een 0,5cm boven de overlockte rand).

Belangrijk: Laat een gat van ongeveer 3cm. Hier steek je later de rekker door.

Plooide pijpjes 1,5cm naar boven. Naai vast op 1,2cm.

Ik werk de naden af met slechts 1 keer te plooien. Normaal plooi je het 2 keer waardoor je een mooiere afwerking krijgt. Maar spons is vrij dik, dus 2 keer plooien geeft een te dikke rand vind ik.

 

spons 4

Stap 5:

Steek de rekker in de bovenste plooi. Je maakt het jezelf gemakkelijk als je hier een veiligheidsspeld voor gebruikt. Naai de uiteinden aan elkaar vast. Naai het gat dicht. (Of gebruik een knooprekker. Dan laat je het gat open zodat je de rekker steeds kan aanpassen) Belangrijk: zie dat de rekker niet gedraaid zit!

spons 5

Voila! Klaar, als alles goed verlopen is ziet het er zo uit:

spons 6

De stof


Dit prachtig sponsje kocht ik  bij Pieke Wieke! Het is momenteel zelfs in solden dus allen daarheen!

Bij Pindanutjes en Miss Needle kwam ik ook een grote verzameling spons tegen!

 

 

Aan een babypoepje is het broekje enorm schattig. Aanschouw:

spons 2 spons 3

IMG_4922 IMG_4918

Wat je ook kan interesseren:

12 reacties

 1. Hey hey, nu zat ik hier helemaal klaar om jouw tester voor baby 1 jaar te worden 🙂 maar het lukt me niet. ik krijg maar 1 bladzijde (testvak 4 cm komt uit) maar dan lees ik dat je 2 delen aan elkaar moet kleven. Maar ik heb maar 1 deel. Of is de kleeflijn waar je je stof dubbel legt? Grtjes Sara

  1. Normaal zou je 2 pagina’s moeten krijgen! Een voor en een achterkant.
   Het is wel enkel maatje 68/74. Dus denk nog een beetje te klein voor 1 jaar.
   Ik teken dit weekend een maatje groter uit. Goed dat ik het dan naar jou doormail? Dan kan jij het even op je gemak testen voor ik het online gooi! 😀

 2. Hallo, ik was al even op zoek naar een leuk patroon voor een sponsen shortje. Alleen zit mijn zoontje al aan maat 92. Mocht je ooit grotere exemplaren maken en testers nodig hebben, graag! 🙂

  1. Mijn zoontje draagt nu ook maatje 92. Het staat dus op de to do lijst. Enkel nog tijd vinden 🙂 Als ik het gemaakt heb stuur ik direct een mailtje om af te spreken! 🙂 Bedankt al dat je wil testen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.