Speelmat tutorial: patroon en uitleg

Een paar dagen geleden plaatste ik mijn zelfgemaakte speelmat online. Heel veel leuke complimentjes volgden.
Ik ben zelf heel tevreden van het resultaat, jullie lieve woorden maken het enkel nog mooier!

Ik kreeg ook veel vragen naar de afmetingen en mijn werkwijze. Hierom zet ik het even online. Helaas geen tutorial met foto’s. Zie het tijdsgewijs niet zitten om er nog eentje te maken. Maar ik zal mijn best doen om alles zo goed mogelijk uit te leggen!

Benodigdheden en patroon


Voor de binnenmat:

 • 2 stoffen cirkels met een straal van 49cm. (Hoe je een makkelijk een cirkel knipt en tekent zie je in dit filmpje van Rok en Rol). Ik koos ervoor een stevige katoen te gebruiken.
 • 2 cirkels uit volumevlies, ook met een straal van 49cm. Ik kocht de dikste vlieseline die ik vond in Veritas.

 • Voor de kussentjes: stofjes (of een dezelfde) voor 17 kussentjes te kunnen maken. Dus in totaal heb je 34 boogjes nodig. Opgepast: ik werk in dit patroon met 17 kussentjes, oneven dus, werken met 2 afwisselende stofjes komt dus niet uit. Ik gebruikte een CD om de hoeken van de bovenkant af te ronden. Afmetingen van de boogjes:

 • Kussenvulsel

1 cm naad is in de afmetingen voorzien. Moet je dus niet bijtekenen!

Werkwijze


 

Maak de kussentjes

 1. Leg 2 boogjes met de goede kanten op elkaar. Stik vast op 1cm.
 2. Knip de boog bij en keer om. Goede kanten zijn nu buitenaan.
 3. Vul het kussentje met je vulsel. Ik deed ze vrij vol maar let erop dat de bovenkant nog vrij plat kan zijn. Ze moeten nog onder je naaimachine kunnen.

De mat maken:

 1. Maak aan elke stoffen cirkel een cirkel volumevlies vast. Ik kocht vlieseline die je niet kan opstrijken. Om het mezelf gemakkelijker te maken kleefde ik het vast met stoffenlijm (Die verdwijnt na het wassen).
 2. Stik de vlieseline nogmaals vast door enkele cirkels te stikken. Je stikt dus steeds door 1 laag stof en 1 laag vlieseline.
 3. Maak je 17 kussentje vast aan de goede zijkant van 1 cirkel. De kussentjes zijn bovenaan recht, je cirkel niet. Ik plaatste de kussentjes recht op de cirkel (hoekjes mooi naast elkaar) en knipte de hoekjes rond af zodat ze samenvallen met de cirkel. Je plaats de kussentjes dus met de boogjes naar het midden van je cirkel gericht. Naai vast op voetbreedte.
 4. Leg je 2de cirkel met goede kant naar beneden op de goede kant van de andere cirkel met kussentjes. Dit is even prutsen. Zie dat je 2 cirkels goed op elkaar liggen. De kussentjes moeten binnenin zitten. Speld goed vast en stik vast op 1 cm. Laat een keergat dat net iets kleiner is dan 1 kussentje.

  Dit is het grootste prutswerk. Het is een heel gedoe om heel de mat onder je naaimachine te krijgen. Probeer je naaitafel voordien op te ruimen of je stoot alles eraf :-). Voorzichtig naaien en zo veel mogelijk de cirkel blijven volgen.

 5. Keer om. De goede kanten en de kussentjes zijn nu langs de buitenkant. Maak het keergat toe.

Voila, normaal gezien heb je nu een afgewerkte speelmat!

Laat me zeker de resultaten zien! Stuur me een mailtje met enkele foto’s en deel je resultaat op sociale media! Tag me met @stoffenspulletjes en/of #stoffenspulletjes!

 

Wat je ook kan interesseren:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.