Kilo’s verliezen: 9 voedingstips

13kg afgevallen, dat wil zeggen dat ik niet slecht bezig ben. Het was een zoektocht naar een eigen eetpatroon. Oorspronkelijk niet gemakkelijk maar gedurende de tijd vond ik steeds meer trucjes die het me gemakkelijker maakten.

Ik ben een voedingsgenieter, heb weinig gezonde gewoontes meegekregen en lust eerlijk gezegd niet veel. Niet ideaal dus als je beslist op dieet te willen (lees:moeten) gaan.

Linzen en warme groenten moet je me niet geven. Op restaurant kies ik voor een zalig dessert. Mijn avond eten bestaat liefst uit veel brood en pasta. En vettige, chemische snoep kan ik niet weerstaan.

Ik was ervan overtuigd dat diรซten afzien zal zijn. Maar verassend genoeg vond ik snel verschillende gewoonten die wel bij mij passen.

IMG_2257.CR2-COLLAGEZien jullie het verschil? (Ik deed speciaal dezelfde jumpsuit aan, een beetje te groot nu ๐Ÿ™‚ )

Ik geef jullie hierbijย 9 van mijn eigen voedingstips. Ik leg hierbij de nadruk op EIGEN. Het zijn dingen die voor mij persoonlijk werken, alles is aangepast aan mijn gewoonten en goesting. Maar misschien kan het jullie ook inspireren.

 1. Speel met je koolhydraten! Dit is de grootste tip dat ik kan geven. Overdag heb je energie nodig. Bij je ontbijt en lunch kan je best koolhydraten eten, geen probleem. Minstens 3 keer per week at ik ‘s avonds geen koohydraten. Ik dacht oorspronkelijk dit niet te kunnen maar met de juiste gerechtjes is dit gemakkelijker dan ik dacht. Geen honger en geen groot gemis! 1 Avond geen koolhydraten eten stond bij mij gelijk aan zeker een paar 100gr minder op de weegschaal de dag erna! Ik bezorg jullie binnenkort een berichtje met al mijn favoriete gerechtjes zonder koolhydraten
 2. Neem je tijd: Soms at ik 4 dagen achter elkaar super gezond maar was ik het daarna beu. Er konden dan wel eens 2 zondigdagen volgen. Geen probleem. Hierna opnieuw gemotiveerd aan de slag. Jarig zijn = ongestoord eten en snoepen, een etentje= kiezen wat je wil,… Ik liet de leuke momenten echt niet bepalen door mijn dieet. Dan ging het afvallen gewoon eventjes een beetje trager. Ga na een zondigdag niet op de weegschaal staan! Doe eerst opnieuw een dag heel gezond enย  kijk pas daarna naar je gewicht! (Ik kom later nog terug op mijn weeggedrag)
 3. Ik ging bewust op zoek naar eten dat ik lekker vind en dat gezond is. Zo kon ik er veel van eten, geen honger gevoel en geen frustraties! Mijn persoonlijke favorieten: Munt, kwark, hรผttenkรคse, courgette, granola, aubergine en appel. Voor mij dus geen crash dieet waarbij je veel niet mag eten. Ik snap bijvoorbeeld de maaltijdvervangende shakes echt niet: als ik niets kan kauwen loop ik rond met honger. Hongerige ikke is steeds slecht gezind! Een voorbeeldje van een tussendoortje: gezonde eiersla, rijstwafel, komkommer en een muntthee. lunch
 4. Vervang je favoriete dingen door lekkere, gezonde gelijkaardigheden. Lasagne werd gemaakt met courgette bladen, pasta werd courgetti, Smoskes worden volkorentoastjes met mager beleg en groentjes, eiersla wordt gemaakt met kwark,…
 5. Vettige snoep werden napolionnetjes. Zuigsnoepjes stillen je drang naar zoet, blijven lang in je mond en zijn veel minder calorieรซn. Zo geraak je door de lastige ‘ik heb zin in iets’ momenten.
 6. Verwen jezelf af en toe met een iets ‘kooknieuws’. Na enkeleย weken vermageren ben je soms alles even beu. Na 2 maand kocht ik een spiralizer (alles een andere vorm, iets nieuws in de keuken om uit te proberen). Na 4 maanden kocht ik het kookboek “In love with health” (nieuwe gerechten). Nieuwigheden wakkeren de motivatie aan!
 7. Munt! Munt is mijn wondermiddel: ik gebruik het voor alles. Niet alleen omdat ik het lekker vind, ook omdat het de eetlust stilt! Mij zie je dus heel de dag met een muntthee rondlopen. (Of een waterfles vol muntblaadjes) Natuurlijk kies ik voor verse munt, zeer goedkoop bij de plaatstelijke groentenmannen. Natuurlijk mag je u theetje niet aanzoeten met suiker, geen Marokaanse muntthee dus ๐Ÿ™‚ 20160612_200931
 8. Water! Het is een clichรฉ binnen het diรซten maar het klopt. Veel water drinken! Je kan het steeds een smaakje geven. Wat munt erin, limoen, rode vruchten,… 2 glazen water voor het eten zorgen dat je veel minder eet!
 9. Eet overal groenten of fruit bij! Het vult de maag en maakt je niet dik. Koude groentjes bij de lunch zorgen er bijvoorbeeld voor dat je minder bokes eet. Een soep (warm of koud) is een ideaal tussendoortje!

Voila, dit zijn mijn tips. Geen grootste, wetenschappelijk weetjes maar kleine dingen die mij enorm helpen. Hopelijk zijn jullie er iets mee! Hebben jullie nog tips toe te voegen? Laat ze gerust achter in een reactie, dan deel ik ze later nog op mijn blog!

Wat je ook kan interesseren:

13 reacties

 1. Het eten uit een klein in plaats van een groot bord en voldoende tijd nemen om te eten, zorgen er (bij mij) voor dat ik minder eet.
  Toen ik je twee toffe foto’s zag, dacht ik aan het spelletje ‘zoek de (dertien) verschillen’!
  Ik kijk al uit naar je volgende berichten die hieromtrent zullen volgen.
  Succes!

 2. Waauw! Wat een resultaat!! Ikzelf heb een gluten- รฉn lactose-intolerantie, dus gezond eten is al zรฉรฉรฉรฉr lang een, niet altijd toffe, noodzaak voor mij (รฉn mijn gezin). Ik zweer ook (naast koffie,mag ook iets ongezond hebben hรฉ)bij munt of gemberwater. Munt en gember reinigen je darmen en zijn goed voor de spijsvertering!

  1. OOhh volgens mij is zo een verplicht dieet echt niet plezant. ๐Ÿ™ hoop dat je toch nog genoeg lekkers mag eten!
   Gember ga ik eens uittesten!

 3. Leuk om te lezen; je “eigen” ervaring. Ik ervaar precies hetzelfde als ik even wil ‘opletten’. Hoeft helemaal geen streng dieet te zijn, gewoon wat bewuster met eten omgaan. Gember (lees ik hier al in de reacties) vind ik ook een hele goede. Warm water + gember; klaar!

  En langzaam eten! Ik had ooit een stuk van mijn tand en durfde daardoor niet goed te eten en at heel langzaam (en misschien daardoor ook iets minder), maar ik viel gelijk af.

  1. Ik heb het idee in mijn hoofd dat ik niet graag gember lust. Maar eigenlijk moet ik het gewoon eens proberen. Ik zet het op mijn boodschappenlijstje! ๐Ÿ™‚
   Langzaam eten is een goede tip! Ga ik eens testen!

 4. Super dat je een ‘dieet’ gevonden hebt waar je je goed bij voelt!
  En munt: dat is inderdaad รฉcht overal lekker bij. Ik denk dan meteen aan een tabbouleh-slaatje. Mmm!

 5. Goed gedaan! Ik heb ongeveer hetzelfde profiel qua niet veel lusten enzo. De afgelopen twee weken probeerde ik 5:2. Dat is me beter bevallen dan verwacht, maar komende week gaat dat niet lukken. Ik heb mijn enkel verstuikt en moet pijnstillers nemen (en ze zijn nodig ook!), dan moet ik dus eten. Jouw gewoontes klinken niet slecht eigenlijk. Dat van die munt ga ik onthouden. ๐Ÿ™‚

  1. 5:2 ??? Ken ik niet vrees ik. Wat is dat? Ik ben benieuwd ๐Ÿ™‚
   Een verstuikte enkel kan echt verschrikkelijk zijn. Pakt maar zeker genoeg tijd om jezelf te verzorgen.
   Misschien een lekker munt theetje in de zetel, voetje omhoog en dan een goede film zien!

 6. Ooohhh die verdomde snoep toch hรจ! Ik vrees alleen dat ik meer dan รฉรฉn Napilitanaake zou binnenwerken :/ en idd, gember – superlekker! Maar die eerste keren vond ik het vies! Gember, limoen en munt in je water, keilekker!

  En 5:2 is 5 dagen gewoon eten en dan 2 dagen slechts 500 calorieรซn (ofzoiets)

  1. De laatste 2 kilo willen er niet zo goed af en de snoepjes kunnen hier wel eens de oorzaak van zijn. Ze zijn terug in mijn leven ๐Ÿ™‚ Zo moeilijk te weerstaan!Ik heb nog steeds de gember niet geprobeerd. Misschien een goed idee om het eerst te testen met munt en limoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.