Hoe ik heb leren naaien

Enkele jaren geleden kreeg ik van mijn vriend een naaimachine. Hij vond dat ik een hobby nodig had en had me al een paar keer horen zeggen dat ik wel eens wou leren naaien.

Mijn beide grootmoeders zijn super ervaren naaisters. Als kind herinner ik me dat alle neven, nichten, nonkels en tantes met kapotte, te kleine, te lange,… kledingstukken bij hen terecht konden. Een Spaanse danseres zijn met carnaval? Geen nood, de bomma maakt wel iets, ze maakte zelfs ooit een puntzakfrietpak. (Wie van de nichtjes heeft dit ooit aangehad? ๐Ÿ™‚ )

Pas toen mijn bomma al lang niet meer in staat was om te naaien, begon het bij mij te kriebelen. Ik heb jaren het goede voorbeeld gehad, nu werd het zelf uittesten. 1 grootmoeder kon het me gelukkig nog wel leren, hier had ik helaas wat laat aan gedacht.

Maar soit, ik wijk af.

Wat niet werkte


Leren naaien. Eerst ging ik het zelf proberen. Maar al snel werd duidelijk dat ik hier het geduld niet voor had.

Ik probeerde mijn machine in te rijgen zonder het boekje helemaal te lezen, wist niet welke stofjes er bestonden, wist niets van patronen,…

Een thuisstudie werd geprobeerd. Zo eentje waar je iedere week een les krijgt opgestuurd. En een leerkracht per mail kan bereiken. Opnieuw niets voor mij! Het bleef te veel tijd om alles wat zelf uit te zoeken.

Het was heel duidelijk: geen geduld om te lezen en te klungelen. Ik had iemand nodig die het me voor deed.

 

Hoe ik uiteindelijk wel leerde


Ik schreef me in bij CVO avondschool. Ik wou 1 jaar basis naaien volgen.

Iedere donderdag avond naar de les werd al snel een gewoonte. Lekker tetteren en ondertussen technieken leren.

Dit is รฉรฉn van mijn allereerste werkstukken:

IMG_5051

Untitled

Ik krijg veel te horen dat men schrik heeft van de saaie werkstukken en de praktische techniek oefeningen. Ik heb inderdaad veel testlapjes gemaakt. En de eerste projecten waren niets exotisch. Maar ik ben enorm blij dat ik alle technieken heb gezien. Ik merk dat dit mijn werk echt wel verbeterd!

Dit slaapkleed werd ook het eerste schooljaar gemaakt.

SAMSUNG

Ik had de smaak te pakken en er volgden nog 2 jaren les: Blouse en broek + jurk en rok (Of was het nu een andere combinatie ๐Ÿ™‚ )

Ik leerde ontzettend veel handige technieken. Door de gezellige klas was er niets saai aan. En ik ben nu heel blij omdat ik zoveel kan!

Na 3 jaar avondschool hield ik het hier voor gezien. Aangezien ik zoveel thuis naaide en dus alle technieken meerdere keren uittestte, kregen ik het naaien goed onder de knie. Niet veel meer te leren op dit vlak.

Het vervolg


Na de jaren naailes vond ik het tijd voor iets nieuws: ik ging patroontekenen volgen te Syntra. Heel leerrijk en interessant om de patronen eens duidelijk te bekijken. Helaas werd ik toen zwanger. Te moe en misselijk dus ik maakte enkel module rok af. Broek volgde ik een stukje. Dus tot daar mijn expertise ๐Ÿ™‚

Ik ging ook ten leer bij mijn grootmoeder. De technieken die ik niet zag op school leert zij me met veel plezier. Gepaspelleerde knoopsgaten bijvoorbeeld in deze winterjas.

 

De toekomst


Soms word ik zenuwachtig van mezelf. Bijleren is een beetje een verslaving geworden. Lots to learn.

Momenteel volg ik regelmatig een workshop. Die niet altijd iets te maken heeft met naaien, maar altijd wel leuk zijn. Ik test ook regelmatig nieuwe technieken en patronen. Zo blijven we bezig.

Momenteel dus nog op zoek naar interessante workshops. Iemand tips?

Graag wil ik ooit wel mijn certificaat voor patroontekenaar behalen maar dat zal nog even moeten wachten tot ons kleintje een beetje groter is!

Als voorbeeld nog enkele eerste naaisels:

20131217_233015 (2)

20140426_093914

 

Wat je ook kan interesseren:

3 reacties

 1. Amai, een heel parcours! Knap zeg! En zelfs patroontekenen, Waauw! Ik duim dat het ervan komt dat diploma te halen! Mooie maaksels ook! Hier ook een beetje met de paplepel binnen gekregen trouwens, mijn ene oma was naaister van beroep en naaide de jurken voor chique Antwerpse boutiques, en de andere was dan wel geen naaister laar maakte ook heel veel zelf… Via m’n mama zelf al wat leren naaien, en dan, zo ergens in 2009 denk ik, een tweedehands naaimachine gekregen en stilletjes aan zelf terug af en toe eens wat genaaid. Maar pas toen ik zwanger werd, ben ik er echt terug ingevlogen ๐Ÿ™‚ vooral wel zelfstudie en gewoon veel proberen. Ik deed 2 lessenreeksen bij de plaatselijke KVLV maar veel van wat ik daar leerde, heb ik eigenlijk nooit gebruikt…

 2. Leuk om te lezen! Ik heb nog nooit lessen gevolgd, want ik doe het liever zelf. Ik vrees ook dat ik het gewoon zo saai zou vinden … Maar patroontekenen staat wel al jaren op het to do lijstje. Ik wilde eraan beginnen na het bouwavontuur, maar doordat dat 2-3 jaar vertraging heeft opgelopen, heb ik het patroontekenen ook al zo lang moeten uitstellen … Hopelijk vanaf september 2017!

 3. Anske, leuk op dit allemaal te lezen. Ik ben een “super”beginner in het naaien.
  Ooit lang geleden in mijn middelbaar had ik 1 jaar snit en naad gekregen.
  Toen heb ik een overschort en pannenlap gemaakt en een rok met plisee plooitjes.
  Toen ben ik van richting veranderd, ben ik bejaardenzorg en vervolgens verpleging gaan studeren.
  Dan het huisje boompje kindjes verhaal. Nu dochter uit huis is en ik alleen achter blijf en door gezondheidsproblemen niet meer in staat om te sporten.
  Dus heb me vorig jaar ook een naaimachine aangeschaft.
  Ik heb ondertussen ( lees vorige week) eindelijk de fut en moed gehad om te starten. Heb twee jurkjes gemaakt, met het nodige gefoefel.

  Ik zou het fijn vinden moest ik ergens lessen of dergelijke kunnen volgen, maar vaste dagen/momenten is met mijn gezondheid niet haalbaar.

  als iemand tips heeft, hoor ik het graag.

  Karin Neefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.